Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszone śliwki zostały wcześniej namoczone w wiśniówce przez co nabrały pysznego, lekko kwaskowego aromatu i zapachu. Połączenie kremu czekoladowego z suszonymi śliwkami i ciastem czekoladowym to doskonałe ciasto na letnie popołudnie.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5698
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 611
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5698
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 611
Składniki
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Masło i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Wystudzone masło dodajemy do ubitych jajek. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Krem czekoladowy: Suszone śliwki zalewamy wrzącą wodą i likierem wiśniowym. Moczymy 15 minut. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Suszone śliwki odsączamy. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kremu. Mieszamy. Nasączenie: Wodę i likier wiśniowy mieszamy. Oba blaty ciasta nasączamy. Ciasto przekładamy 2/3 kremu czekoladowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Możemy udekorować śliwkami w czekoladzie.
Zapraszam na mojego bloga !