Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto pod chrupiącą kołderką z kruszonką i orzeszkami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2776
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1305
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 756
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 105
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2776
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1305
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 756
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 105
Składniki
Z kruszonką i orzeszkami:
ok. 70 minut • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 12 porcji
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieraj dalej. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste, partiami dolewaj sok.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
Śliwki umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół i usuń pestki.
Z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę. Możesz to zrobić, rozcierając palcami lub za pomocą miksera. Grudki nie powinny być zbyt małe.
Ciasto wyłóż do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu. Posyp je kruszonką i orzeszkami.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C około 40-45 minut (aż do efektu suchego patyczka). Posyp ciasto cukrem pudrem. Dodatkowo możesz podać bitą śmietanę.Źródło: Kobieta i życie