Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto porzeczkowe"
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 46
Powidła ze śliwek bez mieszania to prosty przepis na pyszne przetwory, które...
Odsłon: 823
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 16
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 46
Powidła ze śliwek bez mieszania to prosty przepis na pyszne przetwory, które...
Odsłon: 823
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 16
Składniki
Jeśli dołożymy inne owocE, ciasto zyska słodszy smak.
Żółtka przelewamy do miseczki i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieramy mikserem na puszystą jasnokremową masę i przesiewamy do niej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopione i wystudzone masło, dolewamy mleko i mieszamy.
Spód i brzegi blachy smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Oprószamy tartą bułką. Do blachy przekładamy ciasto i równomiernie rozsmarowujemy je łyżką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy 15 minut.
Porzeczki płuczemy, osączamy i osuszamy. Schłodzone białka mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Ubijamy mikserem, powoli wsypując cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista, mieszamy ją z porzeczkami.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim przygotowaną masę bezową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut. Po wystudzeniu ciasto kroimy na kwadraty. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy listkiem melisy lub mięty.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 256 kcal Białko 19,4 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 45,3 gŹródło: Rewia