Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie w wykonaniu smaczne ciasto z owocami.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1054
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 975
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1054
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 975
Składniki
Ciasto ucierane z owocami. 1. Do garnka na zupę wrzucić na dno (mniej więcej na całą powierzchnię) pokrojoną w kostkę połowę kostki margaryny lub masła, następnie wysypać na nią szklankę cukru, dodać dwie kopiate łyżeczki cukru waniliowego, zmiksować, później wybić do garnka dwa jaja, wlać pół szklanki mleka, zmiksować. Dosypać dwie szklanki mąki oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia, zmiksować.
2. Przenieść masę na dno dużej prostokątnej blaszki wysmarowane margaryną i oprószone bułką tartą. Wyrównać ciasto łyżką tak, by powstała cienka warstwa. Posypać ciasto dowolnymi, kwaskowatymi owocami (świetnie wychodzi z jeżynami, porzeczkami, ale też z malinami, borówkami). 3. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec w temp. 180-190 stopni Celsjusza. Sprawdzać patyczkiem stan wypieczenia - ciasto powinno się zarumienić, a masa nie powinna kleić się do patyczka. 4. Upieczone ciasto po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!