Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto wieloowocowe"
Pychota. Polecam.
Odsłon: 497
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14306
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6274
Pychota. Polecam.
Odsłon: 497
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14306
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6274
Składniki
Maliny przebierz, inne owoce umyj i osusz. Porzeczki i winogrona poodrywaj od gałązek. Morele przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę.
Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem i waniliowym. Umyte jajka wbij do osobnej miseczki, energicznie rozmąć. Dodaj do masła z cukrem (cały czas ucierając).
Gdy dokładnie się połączą, wlej śmietankę. Aby gładka masa nie zwarzyła się, zarówno śmietanka jak i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Do masy dodaj łyżeczkę skórki pomarańczowej, przesianą mąkę oraz posiekane migdały. Wszystkie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp bułką tartą (lub pokruszonymi biszkoptami). Na dnie formy rozsmaruj połowę ciasta.
Na nim ułóż wymieszane owoce, rodzynki i przykryj resztą ciasta. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 40 minut.
Gotowe ciasto lekko ostudź (przez ok. 5 minut), a następnie jego wierzch posyp obficie cukrem pudrem. Udekoruj, np. świeżymi owocami oraz listkami melisy lub mięty.
Rodzynki, które dodasz do owoców, możesz namoczyć w rumie – nabiorą aromatu.Źródło: Świat kobiety