Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto wieloowocowe"
Klasyka w najlepszym wydaniu - fasolka po bretońsku to pyszne i konkretne dan...
Odsłon: 23
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 22
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 617
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 2997
Kruche ciasta z owocami są łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Polecam.
Odsłon: 334
Klasyka w najlepszym wydaniu - fasolka po bretońsku to pyszne i konkretne dan...
Odsłon: 23
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 22
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 617
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 2997
Kruche ciasta z owocami są łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Polecam.
Odsłon: 334
Składniki
Maliny przebierz, inne owoce umyj i osusz. Porzeczki i winogrona poodrywaj od gałązek. Morele przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę.
Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem i waniliowym. Umyte jajka wbij do osobnej miseczki, energicznie rozmąć. Dodaj do masła z cukrem (cały czas ucierając).
Gdy dokładnie się połączą, wlej śmietankę. Aby gładka masa nie zwarzyła się, zarówno śmietanka jak i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Do masy dodaj łyżeczkę skórki pomarańczowej, przesianą mąkę oraz posiekane migdały. Wszystkie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp bułką tartą (lub pokruszonymi biszkoptami). Na dnie formy rozsmaruj połowę ciasta.
Na nim ułóż wymieszane owoce, rodzynki i przykryj resztą ciasta. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 40 minut.
Gotowe ciasto lekko ostudź (przez ok. 5 minut), a następnie jego wierzch posyp obficie cukrem pudrem. Udekoruj, np. świeżymi owocami oraz listkami melisy lub mięty.
Rodzynki, które dodasz do owoców, możesz namoczyć w rumie – nabiorą aromatu.Źródło: Świat kobiety