Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z budyniem i jagodami"
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19256
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13043
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1695
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232129
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19256
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13043
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1695
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232129
Składniki
Do garnka wlewam odmierzoną ilość mleka, odlewam 1/2 szklanki. Do garnka wsypuję cukier, cukier waniliowy i mleko. Zagotowuję, co jakiś czas mieszając, by cukier się rozpuścił. Mąkę mieszam z mlekiem w szklance i wlewam do gotującego się mleka, szybko mieszam.
Całość zagotowuję i chwilkę gotuję, aż masa będzie gęsta. Po ugotowaniu budyń studzę.
Na stolnicę wysypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaję zimną margarynę i siekam nożem, aż do uzyskania grudek. Kolejno dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, chwilkę siekam nożem, a następnie zagniatam kruche ciasto.
Tworzę kulę i wkładam ją do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto dzielę na porcje: 30 proc. i 70 proc.
Ciasto chłodzę tak, by można było je łatwo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Foremkę (23x23 cm) wykładam papierem do pieczenia, smaruję cienko masłem. Ścieram na nią 70 proc. ciasta, lekko przyklepuję. Wylewam ostudzony budyń. Na wierzch wykładam jagody i ścieram resztę ciasta. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Posypuję cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie