Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Crumble z owocami"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7892
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1145
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13657
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7892
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1145
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13657
Składniki
<strong>Do dekoracji:</strong>
świeża mięta oraz kilka wisienek koktajlowych.
<strong>Ewentualnie:</strong>
płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mielonych migdałów lub w płatkach.
Wiśnie rozmroź wcześniej na sicie, by dobrze osączyć je z nadmiaru wody. Z zimnego masła, cukru, mąki oraz płatków owsianych przygotuj kruszonkę.
Najlepiej szybko posiekać wszystkie ostrym nożem, a potem połączyć je dłońmi. Na koniec dodaj cukier wanilinowy, skórkę otartą z jednej cytryny i ewentualnie płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (możesz też z niego zrezygnować).
Formę do tart nasmaruj masłem i wysyp bułką. Wiśnie połącz z ciepłą konfiturą wiśniową.
Masę wiśniową wyłóż na spód formy, wierzch równomiernie posyp kruszonką, rozdrabniając ją dłońmi. Możesz dodatkowo posypać wszystko migdałowymi płatkami lub wiórkami.
Crumble wstaw do gorącego piekarnika i piecz 20-30 min w 180° C. Podawaj na ciepło lub zimno z bitą śmietaną, lodami, udekorowane wisienkami i miętą.
50 minut Porcja: 285 kilokalorii
<strong>Do kruchych ciast, według wielu gospodyń, owoców można nie rozmrażać.</strong>Źródło: Świat i Ludzie