Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na CYNAMONKI, czyli przepyszne i łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z cynamonem i lukrem cytrynowym.
Pyszne śniadanie do syta ;) na ciepło Jedna porcja
Odsłon: 21
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 24
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 399
Pyszne śniadanie do syta ;) na ciepło Jedna porcja
Odsłon: 21
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 24
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 399
Składniki
Ciasto. Mleko podgrzewamy do 30-40*C, dodajemy cukier, drożdże, mąka i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut. Do dużej miski wsypujemy przesianąmąkę, sól, jajka, roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki zagniatamy około 10 minut najpierw szpatułką, a później mikserem przy użyciu świdrowo - hakowych końcówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na około 40-50 minut. (ciepłym miejscem może być np. piekarnik lekko podgrzany i wyłączony). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mnie więcej 40x50 cm. i grubości 0,5 cm.
Nadzienie. Cukier wymieszać z cynamonem i otartą skórką cytrynową. Rozsypać równo na cieście.
Formowanie bułeczek. Ciasto zwijamy wzdłuż najdłuższego boku na roladę. Nożem posmarowanym olejem lub oliwą tniemy ciasto na plastry grubość 3 cm. Układamy pocięte ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół około 15-17 minut do zarumienienia (nie pieczemy zbyt długo, bo bułeczki będą za suche). Upieczone bułeczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i takim lukrem polewamy bułeczki.