Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe ze śliwkami"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 14
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 293
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 66
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 203
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 14
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 293
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 66
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 203
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić, dodać łyżkę oleju. Mleko podgrzać. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać szczyptę soli. Wszystko (wraz z podrośniętym rozczynem) wlać do przesianej mąki. Całość dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto drożdżowe rośnie, umyć i osuszyć owoce. Następnie każdą śliwkę przekroić wzdłuż na pół i starannie usunąć pestki.
Gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać je drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto znów dobrze podrośnie, przełożyć do prostokątnej natłuszczonej formy, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny.
Połówki śliwek wciskać w ciasto skórkami do dołu i odstawić do ostatniego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować kruszonkę. Dobrze schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub posiekać nożem) bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozetrzeć grudki masła, dodać oba cukry i zagnieść dłońmi ciasto.
Kawałki kruszonki układać na śliwkach. Ciasto piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (po tym czasie zrobić test suchego patyczka).
ok. 150 minut
<strong>Superrada</strong>
Idealną kruszonkę przygotujesz, łącząc dwie części mąki i po jednej masła (schłodzonego) i cukru. By kruszonka była chrupiąca, po wyjęciu z piekarnika skrop ciasto lekko wodą.Źródło: Twoje Imperium