Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Galicyjski torcik migdałowy"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 113
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 113
Składniki
Jedno jajko wbić do miski i utrzeć na puszystą masę z 12,5 dag cukru oraz 1-2 łyżkami gorącej wody. Do masy jajecznej porcjami wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o śr. 32 cm.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. Spód oraz brzegi gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia nie wybrzuszyły się). Odstawić w chłodne miejsce.
Pozostałe 4 jajka wymieszać z resztą cukru. Ucierać mikserem 6-8 minut na puszystą masę. Dodać migdały, skórkę cytrynową i cynamon.
Masę migdałową rozsmarować na przygotowanym spodzie z ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30-35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem suto oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco