Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki zapiekane w cieście"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1308
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458090
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1308
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458090
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Składniki
Laskę wanilii rozciąć, ostrym nożem wyskrobać rdzeń. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z solą, rdzeniem wanilii i 5 dag białego cukru.
Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodać śmietanę kremówkę, likier gruszkowy oraz mąkę. Dobrze wymieszać.
Białka ubić z pozostałym białym cukrem na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem. Gruszki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami.
Każdą z połówek gruszek ułożyć w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej, niewielkiej foremce. Wokół gruszek wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem (ewentualnie cukrem pudrem) i od razu serwować.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco