Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki zapiekane w cieście"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Laskę wanilii rozciąć, ostrym nożem wyskrobać rdzeń. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z solą, rdzeniem wanilii i 5 dag białego cukru.
Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodać śmietanę kremówkę, likier gruszkowy oraz mąkę. Dobrze wymieszać.
Białka ubić z pozostałym białym cukrem na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem. Gruszki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami.
Każdą z połówek gruszek ułożyć w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej, niewielkiej foremce. Wokół gruszek wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem (ewentualnie cukrem pudrem) i od razu serwować.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco