Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłka w drożdżowych płaszczykach"
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 72
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 121
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 165
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 119
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 72
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 121
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 165
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 119
Składniki
Mąkę, cukier, sól i miękkie masło wkładamy do miski. Drożdże zalewamy letnim mlekiem, wlewamy do miski. Wszystkie mieszamy i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na kilka minut. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Rodzynki osączamy z rumu i mieszamy z dżemem lub z powidłami. Tą mieszanką napełniamy środki jabłek.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dość cienki placek i kroimy na 8 kwadratów. Na środku każdego kładziemy jabłko z farszem, rogi ciasta zalepiamy. Ze ścinków ciasta robimy np. kwiatuszki, które przylepiamy w miejsca zlepienia rogów.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 200oC.
<strong>Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej sztuki około 1 zł.</strong>Źródło: Rewia