Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite jagodzianki, z ciasta oczywiście drożdżowego, ale bez jajek i z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jest świetne, puszyste, lekko wilgotne i nawet na drugi dzień jagodzianki są mięciutkie i pyszne. Jagód pakuję tyle, ile tylko uda mi się zmieścić, na to kruszonka i (lub) lukier i można zajadać
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12229
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1375
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12948
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5003
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12229
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1375
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12948
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5003
Składniki
W letnim mleku rozpuścić cukier. Odlać 5 łyżek i zrobić rozczyn (+ 2 łyżki mąki + drożdże) Zostawić do wyrośnięcia ok 15 min. Mąkę przesiać, dodać sól, rozczyn, mleko, ziemniaki i wyrabiać. Gdy ciasto się połączy dodać miękkie masło i wyrabiać ok 10 min, aż stanie się elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1 h do podwojenia objętości.
Odgazować, podzielić na 12 cz (każda ok 85 g), uformować kulki i zostawić na 10 min przykrywając ściereczką. Każdą kulkę rozpłaszczyć na placuszek, ułożyć na dłoni formując miseczkę, do każdej nałożyć jagód ile się zmieści, dokładnie zlepić jak pieroga, uformować jagodziankę i położyć na papierze do pieczenia, zlepieniem pod spód. Odstawić na 15-30 min. Posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem, posypać kruszonką. Piec 20-25 min w temp 190 C. Upieczone można polać lukrem.
Kruszonka Składniki zagnieść i schłodzić (nadmiar można zamrozić)
Lukier Cukier puder wymieszać dokładnie z wrzątkiem.