Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keks marchewkowy"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 444
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 866
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3737
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 444
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 866
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3737
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 766
Składniki
Jabłko umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz szczyptę soli. Miksuj przez kilka minut na średnich obrotach. Wlej olej i jeszcze chwilę ucieraj. Nie przerywając miksowania, wsypuj po łyżce suchych składników. Na koniec dodaj posiekane bakalie, jabłko oraz marchewkę i wymieszaj łyżką.
Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C . Wstaw blaszkę z ciastem, piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj sok z cytryny i wodę. Ucieraj łyżką, aż powstanie gładka masa o konsystencji gęstej śmietany. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, a wierzch polej przygotowanym lukrem.
80 minut Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie