Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z mocnym akcentem kokosu. Kakaowy spód, sernikowa masa i polewa cytrynowo śmietankowa. Całość przykryta kokosem. Idealna propozycja na weekend. :)
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 76
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 76
Składniki
Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Wszystkie składniki na czekoladowy spód szybko zagnieć do uzyskania plastycznego ciasta i wstaw do lodówki na około 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C.Schłodzone ciasto wyłóż na spód formy, ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.Białka oddziel od żółtek. Żółtka, twaróg, roztopione masło, wiórki kokosowe i budyń wymieszaj na jednolitą konsystencję.Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier.Pianę przełóż do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj wszystko do momentu połączenia się składników. Masę wyłóż na upieczony spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 70-80 minut. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach przez pół godziny, po czym wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę, cukier puder i sok z cytryny zmiksuj do połączenia się składników i wylej na wystudzony sernik. Na koniec całość posyp wiórkami kokosowymi.