Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz z agrestem"
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 809
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 56
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4518
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 102
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 809
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 56
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4518
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 102
Składniki
ok. 60 minut • Porcja ok. 220 kcal • Koszt sztuki ok. 90 gr • Przepis na ok. 12 porcji
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj masło i ucieraj, aż otrzymasz gładki krem.
Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok owocowy. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubij ze szczyptą soli i łyżką cukru na lśniącą pianę. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrożnie wyrównaj powierzchnię, rozłóż na niej agrest, leciutko oprószony mąką (część owoców wpadnie do środka). Posyp cukrem.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 45 minut (do suchego patyczka). Ciasto podczas ucierania jest dość gęste, dlatego koniecznie trzeba je rozrzedzać sokiem – doskonale sprawdza się jabłkowy. Można go również zastąpić posłodzoną przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny lub mlekiem.Źródło: Kobieta i życie