Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopiec kreta. Biszkopt z bananami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22485
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14775
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4571
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43911
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 593
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22485
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14775
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4571
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43911
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 593
Składniki
Biszkopt: Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Suche mieszamy dokładnie z jogurtem i margaryną. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 175oC.
W ostudzonym cieście wydrążamy łyżką środek, zostawiając 2-centymetrowe brzegi. Okruchy przekładamy do miski, drobno kruszymy. Banany obieramy, odcinamy końce, przecinamy wzdłuż, płaską stroną układamy na biszkopcie.
Masa: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, dodajemy resztę wody, podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną żelatynę i cukier puder. Ochłodzoną w lodówce czekoladę ścieramy na tarce. Mieszamy z pokruszonym ciastem. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt z bananami, formując kopiec. Wierzch posypujemy okruchami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, by śmietana dobrze zastygła.
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji około 0,90 zł
Wartość odżywcza: 1 porcji, 275 kcal, Białko 4 g, Tłuszcz 26,9 g, Węglowodany: 67 gŹródło: Rewia