Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowo-karmelowy torcik z owocami"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23109
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1252
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104945
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23109
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1252
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104945
Składniki
Zagotuj mleko ze szczyptą soli i olejem. Dodaj mąkę i mieszaj ciasto, aż powstanie kula, która nie przykleja się do łyżki. Przestudź ciasto. Potem wbij do niego jajka, wymieszaj.
Przełóż ciasto do worka cukierniczego z gładką końcówką. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy ok. 24 cm i spiralnie wyciśnij na nie ciasto.
Z pozostałego ciasta wyciśnij sześć małych kółek. Piecz je w temperaturze 200° C ok. 20 minut. Obniż temperaturę na 180°C i dopiekaj jeszcze 20 minut.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i mieszając, schłódź go. Ubijaj, a potem połącz z połową sztywno ubitej śmietany. Rozkrój upieczone kółeczka, napełnij je kremem. Resztę wyłóż na wierzch ciasta.
W rondelku rozpuść cukier na karmel. Przez chwilę namocz w nim kółka z kremem i przyklej je do ciasta.
Na koniec udekoruj tort kopczykami pozostałej bitej śmietany oraz truskawkami.
Na wierzch tortu, na owoce, wyłóż tężejącą galaretkę. Na godzinę wstaw tort do lodówki. Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 4,5 zł, Kalorie: porcja 344 kcalŹródło: Na żywo