Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne kruche ciasto dla całej rodziny,a zwłaszcza osób uczulonych na jajka i przetwory mleczne.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118361
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8487
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2248
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1590
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118361
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8487
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2248
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1590
Składniki
mieszamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy mrgarynę(ew.margarynę i masło).najpierw siekamy margarynę szerokim nożem,potem wyrabiamy rękami,aż wszystkie składniki się dokładnie połączą,ale nie za długo,bomargaryna zbyt mocno może się rozpuścic.po wyrobieniu wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.w tym czasie przygotowujemy owoce.myjemy,drylujemy,kroimy na mniejsze kawałki.jeśli są to jabłka,to obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.dodajemy do jabłek cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na blachę,której nie potrzeba już niczym smarowac.wypełniamy blachę ciastem,ugniatając palcami.ciasto powinno miec 1-1,5cm grubości.układamy owoce(np.śliwki,morele,brzoskwinie,truskawki),skórką do dołu,żeby nie "zamoczyc"ciasta.w przypadku jabłek ciasto dzielimy na 2 porcje:2/3 na blachę,a z 1/3 robimy kruszonkę-na wyłożone już jabłka ścieramy równomiernie tę ilośc ciasta na tarce na grubych oczkach.pieczemy w gorącym piekarniku 220*C(z termoobiegiem 200*C)ok.20-30 minut.ciasto powinno się zarumienic.wyjmujemy od razu po upieczeniu.po ostygnięciu można je posypac jeszcze cukrem pudrem.jeśli zostanie nam,np.za dużo ciasta,to możemy powycinac z niego ciasteczka i upiec na blasze-kilka minut.