Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto obficie otoczone masą jeżynową jest nieco kwaskowe. Dlatego, jeśli wolicie dużo słodyczy, dodajcie po prostu więcej cukru do masy.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38045
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9236
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38045
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9236
Składniki
Jeżyny po umyciu umieszczamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie w 100 ml wody rozpuszczamy budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotujących się jeżyn i mieszamy, aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystudzenia. Zagniatamy kruszonkę.
Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Dno formy (ok.26 cm) i jej boki wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wylewamy masę jeżynową i nakładamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy 40-45 minut. Po wychłodzeniu można posypać cukrem pudrem.