Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto obficie otoczone masą jeżynową jest nieco kwaskowe. Dlatego, jeśli wolicie dużo słodyczy, dodajcie po prostu więcej cukru do masy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4872
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1002
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9421
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4872
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1002
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9421
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Składniki
Jeżyny po umyciu umieszczamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie w 100 ml wody rozpuszczamy budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotujących się jeżyn i mieszamy, aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystudzenia. Zagniatamy kruszonkę.
Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Dno formy (ok.26 cm) i jej boki wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wylewamy masę jeżynową i nakładamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy 40-45 minut. Po wychłodzeniu można posypać cukrem pudrem.