Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto z morelami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22644
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14980
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44840
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22644
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14980
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44840
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj pokrojoną w kawałki zimną margarynę lub masło, posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier oraz żółtko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Morele umyj, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, zasyp cukrem. Duś 15-20 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstaw, by wystygły, a następnie zmiksuj blenderem na gładki mus.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. 3 schłodzonego ciasta rozwałkuj na okrąg, wyłóż nim dno i spód formy. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wysyp kilka garści suchej fasoli. Piecz w temperaturze 180° C przez 10 minut. Po tym czasie usuń papier i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij, przestudź.
Na przestudzonym spodzie rozsmaruj mus morelowy. Ciasto, które zostało rozwałkuj i wytnij z niego radełkiem do faworków lub nożem cienkie, długie paski. Ułóż je na wierzchu ciasta, tworząc kratkę. Piecz jeszcze 30-40 minut w temperaturze 180° C. Podawaj z kulką lodów lub kleksem bitej śmietany.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie