Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto z owocami"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 470
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 470
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Do przesianej mąki dodaj zimną margarynę, posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier oraz śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 60 minut.
Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep schłodzonym ciastem, nakłuj widelcem. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i rozrzuć kilka garści fasoli. Piekarnik nagrzej do temp. 180° C. Blachę z ciastem wstaw na 5-7 min. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz kolejne 5-7 min do lekkiego zrumienienia. Przestudź.
Na podpieczonym cieście równomiernie rozsmaruj dżem pomarańczowy. Ułóż odsączone, pokrojone w plasterki brzoskwinie. Blachę z ciastem wstaw ponownie do piekarnika. Piecz 10 minut. Wyjmij, wierzch posmaruj dżemem morelowym i posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz jeszcze 5-8 minut w temperaturze 150° C aż migdały lekko się zrumienią. Wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie