Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche z morelami"
Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...
Odsłon: 80
Dzisiaj zrobiona przyda się później do zup, sosów, innych potraw. Polecam.
Odsłon: 181
Kotlety z dyni to pyszne danie wegańskie, które choć może nie przypomina zwyk...
Odsłon: 699
Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...
Odsłon: 80
Dzisiaj zrobiona przyda się później do zup, sosów, innych potraw. Polecam.
Odsłon: 181
Kotlety z dyni to pyszne danie wegańskie, które choć może nie przypomina zwyk...
Odsłon: 699
Składniki
Przygotować kruszonkę: 10 dag masła rozetrzeć palcami z 6,5 dag cukru, szczyptą soli i 15 dag mąki. Gdy powstaną grudki, kruszonkę wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć z 12,5 dag cukru. Kolejno wbijać jajka. Resztę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.
Wlać mleko, wymieszać. Formę o śr. 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. 2Morele umyć, skórkę naciąć u nasady.
Owoce włożyć na chwilę do wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z resztą cukru w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszać z kawą i sokiem morelowym. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Wymieszać z masą żółtkową. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Domieszać do tężejącej masy.
Połowę kremu rozsmarować na spodnim placku. Rozłożyć morele. Posmarować je resztą kremu i przykryć plackiem z kruszonką. Ciasto schładzać godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco