Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lodowy torcik śmietankowy"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3437
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 604
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3748
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 313
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 552
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3437
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 604
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3748
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 313
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 552
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Biszkopt: białka ubij. Dodaj cukier i żółtka, połącz. Wsyp mąkę i proszek, wymieszaj. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Ostudź.
Lody: mleko, szklankę śmietany i cukier podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej ubite żółtka, mieszając. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Nie gotuj! Ostudź. Resztę śmietany ubij. Dodaj masę żółtkową i mus truskawkowy, połącz.Wstaw na godzinę do zamrażalnika. Lody zamieszaj, rozsmaruj na cieście. Wstaw do zamrażalnika.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki przegotowanej wody. Ostudź. Śmietanę ubij, dodając cukier puder i żelatynę. Gdy stężeje, wyciśnij dekoracyjnie na torcik. Ozdób truskawkami, czekoladą i melisą.
Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,60 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie