Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lodowy torcik śmietankowy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Biszkopt: białka ubij. Dodaj cukier i żółtka, połącz. Wsyp mąkę i proszek, wymieszaj. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Ostudź.
Lody: mleko, szklankę śmietany i cukier podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej ubite żółtka, mieszając. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Nie gotuj! Ostudź. Resztę śmietany ubij. Dodaj masę żółtkową i mus truskawkowy, połącz.Wstaw na godzinę do zamrażalnika. Lody zamieszaj, rozsmaruj na cieście. Wstaw do zamrażalnika.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki przegotowanej wody. Ostudź. Śmietanę ubij, dodając cukier puder i żelatynę. Gdy stężeje, wyciśnij dekoracyjnie na torcik. Ozdób truskawkami, czekoladą i melisą.
Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,60 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie