Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lodowy torcik śmietankowy"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 859
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4123
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 859
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4123
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Biszkopt: białka ubij. Dodaj cukier i żółtka, połącz. Wsyp mąkę i proszek, wymieszaj. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Ostudź.
Lody: mleko, szklankę śmietany i cukier podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej ubite żółtka, mieszając. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Nie gotuj! Ostudź. Resztę śmietany ubij. Dodaj masę żółtkową i mus truskawkowy, połącz.Wstaw na godzinę do zamrażalnika. Lody zamieszaj, rozsmaruj na cieście. Wstaw do zamrażalnika.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki przegotowanej wody. Ostudź. Śmietanę ubij, dodając cukier puder i żelatynę. Gdy stężeje, wyciśnij dekoracyjnie na torcik. Ozdób truskawkami, czekoladą i melisą.
Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,60 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie