Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lodowy wieniec z jagodami"
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 887
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1042
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2084
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 887
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1042
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2084
Składniki
Czekoladowy spód tortowy połóż na formie z szerokim kominkiem. Wytnij otwór o średnicy komina. Wycięte ciasto drobniutko pokrusz.
Jagody przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz i dokładnie osusz. Czekoladę drobniutko posiekaj albo grubo zetrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oraz 1 szklankę śmietany ubij osobno na sztywno.
Masę żółtkową połącz z pianą z białek oraz z bitą śmietaną. Dodaj czekoladę, jagody oraz pokruszone ciasto. Dobrze wymieszaj. Przełóż do foremki. Przykryj czekoladowym spodem. Wstaw do zamrażalnika na noc.
Ciasto przełóż na paterę ok. 30 minut przed podaniem. Wstaw je do lodówki, by lekko rozmarzło. Wyjmij, oblej pozostałą śmietaną, posyp jagodami i grubymi wiórkami czekolady.Źródło: Naj