Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3903
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 750
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3903
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 750
Składniki
Żelatynę zalewamy szklanką wody. Odstawiamy, aby napęczniała. Przebrane, umyte jagody wsypujemy do rondla, dodajemy 3/4 szklanki cukru.
Podgrzewamy, mieszając do momentu aż jagody się rozgotują. Dodajemy 1/3 napęczniałej żelatyny, miksujemy na gładko, studzimy.
Maślankę miksujemy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i resztą żelatyny – jeśli stwardniała, można ją lekko podgrzać. Mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
Masę wlewamy do tortownicy. Na powierzchni ciasta robimy kleksy z masy jagodowej, lekko mieszając widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Ochładzamy.
Kiedy torcik zastygnie, posypujemy go jagodami i zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 0,70 zł.</strong>
<strong>Wartość odżywcza jednej sztuki 236 kcal. Białko 14,1 g. Tłuszcz 32 g. Węglowodany 66,2 g.</strong>
Galaretkę ugotujmy z połowy porcji Wody, szybciej zastygnie.</strong>Źródło: Rewia