Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki z malinami"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 80
Polecam.
Odsłon: 780
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 78
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 226
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 80
Polecam.
Odsłon: 780
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 78
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 226
Składniki
na 12 sztuk: 2 jajka, 10 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 5 łyżek oleju, 180 ml maślanki, 18 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 18 dag mrożonych malin.
Do dekoracji: 1 białko, 17 dag cukru pudru, 10 dag marcepanu, barwniki spożywcze (czerwony i żółty), listki świeżej mięty lub melisy Ponadto: 12 pojedynczych foremek lub jedna forma z wgłębieniami na muffinki, tłuszcz i mąka do przygotowania foremek lub papierowe papilotki
Jajka utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym, po chwili ucierania dodaj olej i maślankę. Następnie dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz maliny rozmrożone i osączone z nadmiaru wody.
Foremki na muffiny wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wyłóż papierowymi papilotkami. Do pieczenia muffinek możesz użyć pojedynczych foremek, ale najlepsza jest jedna duża forma z wgłębieniami. Napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C około 20 minut.
Z białka oraz cukru utrzyj gładki lukier. Większą część marcepanu zafarbuj na czerwono, zaś mniejszą – na żółto. Czerwony marcepan rozwałkuj, wykrój z niego kwiatki i udekoruj je żółtym marcepanem.
Gdy muffiny zupełnie wystygną, usuń papilotki. Wierzch każdej babeczki polej lukrem i od razu udekoruj kwiatkami oraz listkami mięty lub melisy.
60 minut, Porcja: 205 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie