Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffiny cytrynowe z włoską bezą"
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 462
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 24
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1194
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4633
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 462
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 24
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1194
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4633
Składniki
Do jednej miski wsyp suche : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę startą z 2 cytryn. W drugiej połącz jajka, kefir, roztopione, schłodzone masło i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Mokre połącz z suchymi. Szybko wymieszaj. Ciasto nałóż do przygotowanej formy muffinkowej. Piecz przez ok. 15 min w 200oC.
Zagotuj wodę z cukrem. Następnie syrop podgrzej do 120oC (aż kropla wlana do zimnej wody będzie elastyczna). Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, wlej gorący syrop.
Ubijaj dotąd, aż masa ostygnie. Bezę umieść w szprycy (rękawie) i nałóż na muffiny. Możesz przypiec ją od góry w piekarniku lub palnikiem.
GDOBRY POMYSŁ Włoską bezą możesz dekorować też desery bez pieczenia, np. sorbety, musy.Źródło: Świat kobiety