Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffiny cytrynowe z włoską bezą"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Do jednej miski wsyp suche : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę startą z 2 cytryn. W drugiej połącz jajka, kefir, roztopione, schłodzone masło i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Mokre połącz z suchymi. Szybko wymieszaj. Ciasto nałóż do przygotowanej formy muffinkowej. Piecz przez ok. 15 min w 200oC.
Zagotuj wodę z cukrem. Następnie syrop podgrzej do 120oC (aż kropla wlana do zimnej wody będzie elastyczna). Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, wlej gorący syrop.
Ubijaj dotąd, aż masa ostygnie. Bezę umieść w szprycy (rękawie) i nałóż na muffiny. Możesz przypiec ją od góry w piekarniku lub palnikiem.
GDOBRY POMYSŁ Włoską bezą możesz dekorować też desery bez pieczenia, np. sorbety, musy.Źródło: Świat kobiety