Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffiny cytrynowe z włoską bezą"
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4815
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20685
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2420
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4815
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20685
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2420
Składniki
Do jednej miski wsyp suche : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę startą z 2 cytryn. W drugiej połącz jajka, kefir, roztopione, schłodzone masło i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Mokre połącz z suchymi. Szybko wymieszaj. Ciasto nałóż do przygotowanej formy muffinkowej. Piecz przez ok. 15 min w 200oC.
Zagotuj wodę z cukrem. Następnie syrop podgrzej do 120oC (aż kropla wlana do zimnej wody będzie elastyczna). Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, wlej gorący syrop.
Ubijaj dotąd, aż masa ostygnie. Bezę umieść w szprycy (rękawie) i nałóż na muffiny. Możesz przypiec ją od góry w piekarniku lub palnikiem.
GDOBRY POMYSŁ Włoską bezą możesz dekorować też desery bez pieczenia, np. sorbety, musy.Źródło: Świat kobiety