Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne ciasto orzechowe z masą jabłkową i kremem orzechowym polane polewą czekoladową i posypane uprażonymi orzechami włoskimi, ciasto idealne na każdą okazję i święta.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Ciasto Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mleko i olej, następnie mąkę z proszkiem i zmielone orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. Ostudź.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka dadaj 2 łyżki wody i upraż. Dodaj suche galaretki i mieszaj aż do rozpuszczenia galaretek. Lekko tężejące jabłka wyłóż na ciasto orzechowe.
Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki, resztę mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń do gorącego budyniu dodaj zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnego budyniu utrzyj krem. Krem wyłóż na masę jabłkową.
Czekoladę i śmietanę podgrzej do rozpuszczenia się czekolady, lekko przestudzoną polej ciasto. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni orzechami. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.