Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzeźwiający torcik bazyliowy z arbuzem"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4251
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2540
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1668
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11190
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4251
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2540
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1668
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11190
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując 1/2 szkl. cukru oraz 1 op. cukru waniliowego.
Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem. Małymi porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem.
Napełnij ciastem. Piecz 30 minut w temp. 175oC. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki. 2Cytrynę sparz, wytrzyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Bazylię opłucz, osusz, listki potnij w paseczki. Truskawki umyj, oczyść, razem z arbuzem potnij na kawałeczki.
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem, sokiem cytrynowym, resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym.
Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Potem połącz ją z masą serową. Biszkopty przełóż tężejącym kremem i owocami. Każdą warstwę posyp paseczkami skórki cytrynowej i bazylią.Źródło: Naj