Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzeźwiający torcik bazyliowy z arbuzem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20413
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1073
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1257
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20413
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1073
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1257
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując 1/2 szkl. cukru oraz 1 op. cukru waniliowego.
Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem. Małymi porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem.
Napełnij ciastem. Piecz 30 minut w temp. 175oC. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki. 2Cytrynę sparz, wytrzyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Bazylię opłucz, osusz, listki potnij w paseczki. Truskawki umyj, oczyść, razem z arbuzem potnij na kawałeczki.
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem, sokiem cytrynowym, resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym.
Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Potem połącz ją z masą serową. Biszkopty przełóż tężejącym kremem i owocami. Każdą warstwę posyp paseczkami skórki cytrynowej i bazylią.Źródło: Naj