Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzeźwiający torcik bazyliowy z arbuzem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1221
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11937
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2011
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1221
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11937
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2011
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując 1/2 szkl. cukru oraz 1 op. cukru waniliowego.
Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem. Małymi porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem.
Napełnij ciastem. Piecz 30 minut w temp. 175oC. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki. 2Cytrynę sparz, wytrzyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Bazylię opłucz, osusz, listki potnij w paseczki. Truskawki umyj, oczyść, razem z arbuzem potnij na kawałeczki.
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem, sokiem cytrynowym, resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym.
Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Potem połącz ją z masą serową. Biszkopty przełóż tężejącym kremem i owocami. Każdą warstwę posyp paseczkami skórki cytrynowej i bazylią.Źródło: Naj