Paluchy będą ciekawą propozycja dla dzieci na halloween
Paluchy Wiedźmy
Składniki
- kostka miękkiego masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 jajo
- olejek waniliowy
- olejek migdałowy
- 2 i 2.3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl obranych migdałów
Składniki
- kostka miękkiego masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 jajo
- olejek waniliowy
- olejek migdałowy
- 2 i 2.3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl obranych migdałów

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki oprócz migdałów zmiksować i zagnieść. Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Ciasto wyjąć i formować paluszki. Na końcu każdego palca wciskamy migdał bez skórki, cały bądź połówkę- wtedy paznokieć będzie cieńszy. Pieczemy ok 10 min w 200C. Koniec odcięcia palca posmarowac barwnikiem spożywczym czerwonym.Smacznegoooo! Paluszki formować cieńsze niż nasze palce bo ciasto rośnie
Przepis w Waszym wykonaniu (30)


Komentarze do przepisu (28)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 430
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 159

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2264
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 430
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 159

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2264



Składniki
- kostka miękkiego masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 jajo
- olejek waniliowy
- olejek migdałowy
- 2 i 2.3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl obranych migdałów
Wszystkie składniki oprócz migdałów zmiksować i zagnieść. Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Ciasto wyjąć i formować paluszki. Na końcu każdego palca wciskamy migdał bez skórki, cały bądź połówkę- wtedy paznokieć będzie cieńszy. Pieczemy ok 10 min w 200C. Koniec odcięcia palca posmarowac barwnikiem spożywczym czerwonym.Smacznegoooo! Paluszki formować cieńsze niż nasze palce bo ciasto rośnie
Upiekłam dzisiaj po raz drugi,są rewelacyjne!!! dałam tylko szczyptę proszku do pieczenia a następnym razem całkowicie z niego zrezygnuję; wyszły 142 cudne paluszki,to nic że trochę pracochłonne ale widząc zdumione oczy moich gości są tego warte!!! pozdrawiam :-))))
pomysł genialny,a ile mniej więcej wychodzi sztuk z takiej porcji ciasta?
Cudne!!! właśnie upiekłam- rewelacja, ale wydaje mi się że powinne być pieczone bez dodatku proszku do pieczenia, bo wtedy zachowałyby nadany im kształt a tak rozpłaszczyły się i urosły, ale nic to - Waćpani przepis jest totalnym odlotem :-))))) pozdrawiam :-)
sylwwia!! pomysl,,ze ty tez kiedys nia bedziesz! jestes zalosna,pozdrawiam
super ubawiłam się do łez :)gratuluję wyobrazni