Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piaskowiec na maślance z gruszkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11145
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1194
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11714
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1220
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11145
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1194
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11714
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1220
Składniki
Gruszki umyj, wytrzyj. Potem owoce obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ gruszek pokrój w drobniutką kosteczkę. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka, a potem skórkę z cytryny.
Następnie na przemian porcjami dodawaj maślankę oraz obie mąki wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Ciasto ucieraj jeszcze kilka minut mikserem. Kiedy wszystkie dobrze się połączą, dodaj kawałeczki gruszek i wymieszaj całość łyżką.
Dużą podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Spód oraz brzegi oprósz tartą bułką. Przygotowaną formę napełnij ciastem. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez godzinę.
Gotowe ciasto lekko przestudź w foremce. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj