Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piaskowiec na maślance z gruszkami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5974
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12816
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4564
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5974
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12816
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4564
Składniki
Gruszki umyj, wytrzyj. Potem owoce obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ gruszek pokrój w drobniutką kosteczkę. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka, a potem skórkę z cytryny.
Następnie na przemian porcjami dodawaj maślankę oraz obie mąki wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Ciasto ucieraj jeszcze kilka minut mikserem. Kiedy wszystkie dobrze się połączą, dodaj kawałeczki gruszek i wymieszaj całość łyżką.
Dużą podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Spód oraz brzegi oprósz tartą bułką. Przygotowaną formę napełnij ciastem. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez godzinę.
Gotowe ciasto lekko przestudź w foremce. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj