Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowa szarlotka"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 722
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 722
Składniki
Pierniki drobno pokrusz lub zetrzyj do miski. Zalej śmietaną. Dodaj rum i posyp cynamonem. Dobrze wymieszaj (tak, aby powstała jednolita masa).
Jabłka obierz i wykrój gniazda nasienne. Miąższ pokrój w grube plastry i błyskawicznie skrop sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Ciasto rozłóż na posypanej mąką stolnicy (gdy jest mrożone, najpierw je rozmroź).
Rozwałkuj na cienki prostokąt. Wyłóż na niego masę piernikową i jabłka. Zwiń.
Przełóż strudel na blachę wyłożoną pergaminem (końce rolady powinny być pod spodem).
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st.C.
Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień