Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Półmakowiec z brzoskwiniami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22333
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13740
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4310
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43260
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 526
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 449
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22333
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13740
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4310
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43260
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 526
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 449
Składniki
Świeże brzoskwinie umyć, ponacinać u nasady. Włożyć na krótko do wrzątku. Wyjąć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, rozciąć, wyjąć pestki (owoce z puszki osączyć z syropu).
Masło utrzeć z solą i cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać jogurt i dobrze wymieszać ciasto mikserem.
Ciasto podzielić na pół. Jedną część wymieszać z masą makową. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Porcjami kłaść ciasto jasne i ciemne (albo najpierw zrobić warstwę jasną, a potem ciemną).
Na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń, lekko je wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-45 minut.
Konfiturę morelową lekko podgrzać. Posmarować nią ciasto na około 10 minut przed końcem pieczenia. Wystudzony placek posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.Źródło: Życie na gorąco