Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ponczowe serce"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 349
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2764
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 904
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1655
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14456
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 349
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2764
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 904
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1655
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14456
Składniki
ok. 110 min • Porcja 318 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 12 porcji
Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Dodaj żółtka i ponownie ubij. Wsyp mąkę, delikatnie wymieszaj i wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką formy w kształcie serca. Piecz około 45 minut w 160oC. Poczekaj, aż ciasto wystygnie w formie.
Przygotuj poncz. Do wody wsyp cukier i gotuj około 5 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj rum i sok z cytryny. Wymieszaj. Długim ostrym nożem poziomo przekrój ciasto na 4 części. Dolną część posmaruj 1/4 dżemu i włóż do formy.
Nakryj drugą częścią, polej przygotowanym ponczem. Wyłóż trzecią część i znów ją nasącz. Połóż ostatni biszkopt, posmaruj kolejną 1/4 dżemu i połóż posmarowaną stroną w dół. Przełożone biszkopty obciąż deską i wstaw do lodówki.
Wyjmij tort z formy i cały posmaruj resztą dżemu. Boki posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Masę marcepanową rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Za pomocą formy wykrój kształt serca i połóż go na wierzch tortu.
Delikatnie dociśnij marcepanowy blat. Resztę masy podziel na trzy części – dwie jednakowe i jedną malutką (na środki kwiatków), większe zagnieć z sokiem, a malutką z kurkumą (można z suchą lub rozmieszaną w pół łyżeczki wody).
Z fioletowej masy formuj palcami płatki kwiatków i sklejaj je. Z żółtej masy utocz maleńkie kuleczki i ozdabiaj nimi środki kwiatków. Odstaw kwiatki na godzinę, by podeschły. Ozdób nimi tort. Można również wykorzystać dowolne gotowe dekoracje.Źródło: Kobieta i życie