Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Precelki z ciasta parzonego"
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5278
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17189
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2493
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4678
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5278
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17189
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2493
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4678
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło i sól. Kiedy płyn zacznie się gotować, wsypujemy powoli mąkę, cały czas energicznie mieszając. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmujemy z gazu, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym jajku, tak długo ucierając, aż połączą się w jednolitą masę. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
W płaskim szerokim rondlu rozgrzewamy litr oleju albo dwie kostki smalcu. Ciasto wyciskamy ze szprycy w ozdobne kształty np. ósemek, kółeczek, precelków. Smażymy dwie minuty, przewracamy i dosmażamy z drugiej strony także przez dwie minuty.
Ciasteczka osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Można je podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, konfiturami itp.Źródło: Rewia