Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Precelki z ciasta parzonego"
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 866
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1617
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 866
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1617
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło i sól. Kiedy płyn zacznie się gotować, wsypujemy powoli mąkę, cały czas energicznie mieszając. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmujemy z gazu, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym jajku, tak długo ucierając, aż połączą się w jednolitą masę. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
W płaskim szerokim rondlu rozgrzewamy litr oleju albo dwie kostki smalcu. Ciasto wyciskamy ze szprycy w ozdobne kształty np. ósemek, kółeczek, precelków. Smażymy dwie minuty, przewracamy i dosmażamy z drugiej strony także przez dwie minuty.
Ciasteczka osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Można je podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, konfiturami itp.Źródło: Rewia