Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Precelki z ciasta parzonego"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 148
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 335
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9034
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 148
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 335
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9034
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło i sól. Kiedy płyn zacznie się gotować, wsypujemy powoli mąkę, cały czas energicznie mieszając. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmujemy z gazu, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym jajku, tak długo ucierając, aż połączą się w jednolitą masę. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
W płaskim szerokim rondlu rozgrzewamy litr oleju albo dwie kostki smalcu. Ciasto wyciskamy ze szprycy w ozdobne kształty np. ósemek, kółeczek, precelków. Smażymy dwie minuty, przewracamy i dosmażamy z drugiej strony także przez dwie minuty.
Ciasteczka osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Można je podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, konfiturami itp.Źródło: Rewia