Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszysty jabłecznik „nocny”"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8671
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 75
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8671
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 75
Składniki
Przepis przysłała Ewa Zychewicz z Biesiekierza
kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szklanki cukru, 6 jajek, 2 szklanki oleju, sól, 3 szklanki mleka, 8 jabłek, 2 łyżki przyprawy do jabłecznika.
Kruszonka: 40 dag mąki, po 20 dag masła i cukru.
Cukier wsyp do miski, wkrusz drożdże. Jajka roztrzep, wlej do miski, na nie wylej mleko i olej. Składników nie mieszaj, przykryj, wstaw do lodówki na noc. Rano dodaj mąkę i szczyptę soli, dokładnie wyrób. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Posyp przyprawą do jabłecznika, wyłóż na cia sto.
Kruszonka: połącz, zetrzyj na ciasto. Odstaw na ok. 20 minut. Blachę wstaw do zimnego piekarnika. Piecz ok. 50 minut w temp. 160°C.Źródło: Chwila dla Ciebie