Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszysty tort z orzechami w kropeczki"
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 73
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 80
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 263
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 73
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 80
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 263
Składniki
90 minut • Porcja ok. 395 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 12 porcji
Żółtka ubij z cukrem waniliowym, a białka z cukrem na sztywną pianę. Obie masy delikatnie połącz, wmieszaj przesianą mąkę, drobno zmielone orzechy i kawę. Ciasto wyłóż do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (24 cm). Piecz w 160°C około 45 minut. Zostaw do ostygnięcia, potem pokrój poprzecznie na trzy części. Zrób krem maślany. Miękkie masło ubij z cukrem, połącz z likierem. Przygotuj krem budyniowy. Masło utrzyj z cukrem pudrem, żółtkiem, kawą i sokiem cytrynowym, stopniowo dodawaj ugotowany na bardzo gęsto budyń.
Dolny blat posmaruj 2/3 kremu maślanego. Przykryj drugim blatem i posmaruj połową kremu budyniowego, przykryj trzecim blatem. Wstaw do lodówki do stężenia.
Tort posmaruj kremem budyniowym, boki obsyp orzechami. Udekoruj kremem maślanym, wiórkami, kawą, pomarańczą.Źródło: Kobieta i życie