Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś zwykłego, a jednak w smaku zdumiewającego. A to tylko biszkopt, masa budyniowa oraz wiórki kokosowe... Ciastko pełne elegancji.
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10224
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 185
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 27
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 23
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65198
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 803
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10224
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 185
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 27
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 23
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65198
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 803
Składniki
WYKONANIE BISZKOPTU: - formę na biszkopt smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wstawiamy do lodówki - oddzielamy żółtka od białek - do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę -do sztywnej piany dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy - następnie dodajemy po jednym żółtku, na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odkładamy mikser -do masy białkowo-cukrowo-żółtkowo-olejowej dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia . -Delikatnie dokładnie mieszamy i przelewamy masę do schłodzonej formy. -Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 min w tem. 160 stopni C - Po upieczeniu wyjmujemy biszkop i zostawiamy, żeby wystygł - wystudzony biszkopt kroimy na pół
WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ: -Do garnka wlewamy ok. pół litra mleka, wkładamy masło i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy lub laskę wanilii i zagotowujemy - w tym czasie w misce mieszamy mąkę i budyń z mlekiem, dokładnie(żeby nie było grudek) -wyjmujemy laskę wanilii - Gotujące mleko odstawiamy lub zostawiamy na małym gazie i wlewamy do niego resztę mleka z wymieszaną mąką -szybko mieszamy, żeby w naszej masie budyniowej nie powstały grudki - masa musi "zabulgotać" - wtedy jeszcze gorącą masą budyniową przekładamy biszkopt( połowę do środka, a drugą połowę na wierzch)
POSYPKA Z WIÓRKÓW NA WIERZCH: - do patelni wkładamy masło i cukier - mieszamy, żeby masło się ładnie rozpuściło z cukrem - dodajemy wiórki - podsmażamy na lekko złoty kolor - gorącą posypkę kładziemy na wierzchnią warstwę masy budyniowej naszego placka i lekko dociskamy łyżką, żeby posypka lekko się wtopiła. - ciasto studzimy np. w lodówce MA BYĆ TAKA KOLEJNOŚĆ: Ciasto->masa->ciasto->masa->wiórki
Schłodzone ciasto kroimy na porcje, częstujemy siebie, rodzinę i gości SMACZNEGO !