Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptową przygotowuje się szybko. Jest to bardzo popularne ciasto, które jeszcze ciepłe można posmarować marmoladą lub po wystygnięciu nadziać śmietana lub kremem maślanym
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 377
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 377
Składniki
Blachę posmarować masłem. położyć na niej pergamin, posmarować masłem. Jajko ubić z wodą, cukrem i solą, tak by piana była jasna i delikatna. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, przesiać przez sito, dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać na przygotowaną blachę i rozsmarować. Piec pośrodku rozgrzanego piekarnika. Ciasto jest upieczone, gdy przy dotknięciu jest sprężyste. Jeśłi bedzie pieczone zbyt długo, to złamie się podczas rolowania. Zwilżona lub posypaną cukrem ścierkę położyć na stolnicy i wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Od razu posmarować galaretką lub marmoladą i zrolować. Biszkopt który ma być nadziewany bitą śmietaną lub kremem maślanym pozostawić do ostygnięcia przykryty wilgotną ścierką, aby nie złamał się podczas zwijania. Roladę biszkoptową posypać cukrem ozdobić bitą śmietaną lub kremem maślanym, świeżymi owocami, wiórkami czekoladowymi itp.