Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada czekoladowa z kremem serowym"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2512
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3434
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1505
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2210
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2512
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3434
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1505
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2210
Składniki
Rabarbar oczyść, op łucz, potnij na kawałki. Zgotuj 1 litr wody. Dodaj 5 łyżek cukru i syrop.
Wrzuć rabarbar, gotuj 5 minut. Odcedź, odłóż do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru.
Białka ubij, połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem i kakao. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz 10 minut w 180 oC. Upieczony biszkopt zwiń i wystudź.
Żelatynę namocz, kiedy spęcznieje, rozpuść ją podgrzewając. Twaróg wymieszaj z resztą cukru oraz cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, dodaj do masy serowej. Ostrożnie wlej do niej żelatynę i szybko wymieszaj.
Do tężejącej masy dołóż rabarbar. Biszkopt rozwiń. Posmaruj kremem. Ciasto ponownie zwiń. Roladę schłodź. Przed podaniem udekoruj wiórkami czekolady i kakao.Źródło: Naj