Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada drożdżowa z makiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać żółtka i jajko. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą (1:1) i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć 3 razy.
Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, rdzeń z laski wanilii, rodzynki i migdały. Smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i sztywną pianą z białek.
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować masą makową tak, by pozostał brzeg 3 cm, zrolować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec godzinę w temp. 200oC.
Przed podaniem roladę ozdobić, np. smarując ją domowym lukrem i lekko posypując kokosem.
ok. 95 minutŹródło: Twoje Imperium