Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada drożdżowa z makiem"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1580
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1428
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 311
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1580
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1428
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 311
Składniki
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać żółtka i jajko. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą (1:1) i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć 3 razy.
Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, rdzeń z laski wanilii, rodzynki i migdały. Smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i sztywną pianą z białek.
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować masą makową tak, by pozostał brzeg 3 cm, zrolować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec godzinę w temp. 200oC.
Przed podaniem roladę ozdobić, np. smarując ją domowym lukrem i lekko posypując kokosem.
ok. 95 minutŹródło: Twoje Imperium