Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rozeta drożdżowa z wiśniami"
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1875
Polecam, pychota.
Odsłon: 623
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 513
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1875
Polecam, pychota.
Odsłon: 623
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 513
Składniki
• na 16 porcji •: 1 godz. i 50 min •Porcja: 125 kcal •Cena porcji: ok. 1 zł
Mleko lekko podgrzej. Mąkę wymieszaj w miseczce z drożdżami oraz 5 łyżkami cukru. Dolej ciepłe mleko oraz olej. Wbij jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na kwadratowy placek. Wiśnie umyj, osącz, wydryluj. Owoce wymieszaj z resztą cukru oraz okruszkami biszkoptów. Placki posmaruj masłem. Posyp owocami, a następnie ciasno zwiń.
Każdy z rulonów pokrój na 8 plasterków. Ułóż je jeden obok drugiego w dużej tortownicy albo na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 45 minut. Gdy ciasto dobrze wystygnie, obficie posyp je cukrem pudrem.Źródło: Naj