Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rurki francuskie"
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1980
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1980
Składniki
Ciasto pokrój radełkiem w pasy. Owiń na foremki do rurek. Jedno jajko roztrzep. Rurki z jednej strony namocz w jajku, posyp cukrem. Piecz ok. 15 minut w 200°C. Ostudź.
Mus truskawkowy zagotuj. Żółtko, jajko i resztę cukru ubij. Wlej do musu, podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje. Ostudź. Kremówkę ubij.
Dodaj mus, wymieszaj. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny, co 30 min zamieszaj. Tężejącymi lodami napełnij rurki. Trzymaj w zamrażalniku.
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie