Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rurki z ciasta francuskiego"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23053
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1042
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104865
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23053
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1042
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104865
Składniki
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy lekko ciasto francuskie tak, by zachowało kształt prostokąta.
Ciasto kroimy na kwadraty o boku 8 x 8 cm. Wzdłuż przekątnej każdego kwadratu kładziemy metalową foremkę do pieczenia rurek. Przeciwległe, wolne rogi smarujemy rozmąconym jajkiem, owijamy rurkę tak, aby rogi, zachodząc na siebie, skleiły się.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Gdy rurki lekko przestygną, wyjmujemy z nich foremki. Ciastka studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką np. o kształcie gwiazdki otwartej.
Rurki napełniamy śmietaną i na kilka godzin wkładamy do lodówki.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 złŹródło: Rewia