Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rurki z ciasta francuskiego"
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 4293
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 357
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 9202
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 93
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 1435
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 166
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 4293
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 357
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 9202
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 93
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 1435
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 166
Składniki
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy lekko ciasto francuskie tak, by zachowało kształt prostokąta.
Ciasto kroimy na kwadraty o boku 8 x 8 cm. Wzdłuż przekątnej każdego kwadratu kładziemy metalową foremkę do pieczenia rurek. Przeciwległe, wolne rogi smarujemy rozmąconym jajkiem, owijamy rurkę tak, aby rogi, zachodząc na siebie, skleiły się.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Gdy rurki lekko przestygną, wyjmujemy z nich foremki. Ciastka studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką np. o kształcie gwiazdki otwartej.
Rurki napełniamy śmietaną i na kilka godzin wkładamy do lodówki.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 złŹródło: Rewia