Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rurki z ciasta francuskiego"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11143
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3838
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1325
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11143
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3838
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1325
Składniki
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy lekko ciasto francuskie tak, by zachowało kształt prostokąta.
Ciasto kroimy na kwadraty o boku 8 x 8 cm. Wzdłuż przekątnej każdego kwadratu kładziemy metalową foremkę do pieczenia rurek. Przeciwległe, wolne rogi smarujemy rozmąconym jajkiem, owijamy rurkę tak, aby rogi, zachodząc na siebie, skleiły się.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Gdy rurki lekko przestygną, wyjmujemy z nich foremki. Ciastka studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką np. o kształcie gwiazdki otwartej.
Rurki napełniamy śmietaną i na kilka godzin wkładamy do lodówki.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 złŹródło: Rewia