Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rurki z ciasta francuskiego"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 92
Polecam.
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 145
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 12
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 92
Polecam.
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 145
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 12
Składniki
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy lekko ciasto francuskie tak, by zachowało kształt prostokąta.
Ciasto kroimy na kwadraty o boku 8 x 8 cm. Wzdłuż przekątnej każdego kwadratu kładziemy metalową foremkę do pieczenia rurek. Przeciwległe, wolne rogi smarujemy rozmąconym jajkiem, owijamy rurkę tak, aby rogi, zachodząc na siebie, skleiły się.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Gdy rurki lekko przestygną, wyjmujemy z nich foremki. Ciastka studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką np. o kształcie gwiazdki otwartej.
Rurki napełniamy śmietaną i na kilka godzin wkładamy do lodówki.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 złŹródło: Rewia