Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serca budyniowe"
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 24
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 116
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 954
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 24
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 116
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 954
Składniki
Ciasteczka te można przygotować oczywiście w różnych kształtach. Często robię po prostu koła. Używam też różnych kolorów galaretek (zielony, pomarańczowy). W każdym wydaniu smakują pysznie, są kruchutkie i pachnące.
Mąkę przesiej. Dodaj masło, posiekaj. Dodaj cukier i żółtka, wyrób ciasto. Rozwałkuj, foremkami wytnij serduszka (parami – pełne serce i serce z wyciętym małym sercem w środku). Ciasteczka piecz 10-15 min w 180°C. Ostudź.
W połowie mleka roztrzep budyń, mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Drugą połowę mleka zagotuj z cukrem. Wlej przygotowaną mieszankę, ugotuj budyń. Ostudź, Masło utrzyj, dodając porcjami budyń.
Gotowe serca przełóż masą budyniową. Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudź. Środki ciastek zalej tężejącą galaretką.
<strong>Czas przygotowania 40 min. Ilość porcji 12. Cena za porcję 1,20 zł.
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie