Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik czekoladowy"
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 198
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2455
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 181
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 218
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 198
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2455
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 181
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 218
Składniki
Przygotuj spód do sernika: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło posiekaj na kawałki, wrzucić do mąki i połącz. Następnie dodaj żółtka wymieszane z cukrem. Wszystko razem szybko połącz i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotuj masę serowo-czekoladową: śmietanę kremówkę powoli podgrzewaj w garnuszku, nie doprowadzając jej do wrzenia. Do gorącej śmietany dodaj pokruszoną czekoladę. Rozpuszczaj ją w śmietanie, cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka. Zdejmij z ognia.
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem oraz jajkami. Wsyp mąkę, dolej rum. Wszystkie masy wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim tortownicę. Na ciasto wylej masę serowo-czekoladową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piecz około 60 min, aż masa serowo-czekoladowa się zetnie (ale nie będzie bardzo twarda).
Po wystudzeniu sernik wstaw na kilka godzin do lodówki. Wierzch możesz posypać słodkim kakao lub cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety