Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik krakowski z konfiturą wiśniową"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1541
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1408
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 295
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1541
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1408
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 295
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Nieco więcej niż połowę ciasta wałkujemy na grubość 1 cm, przenosimy na wałku na natłuszczoną blachę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190oC.
Masa: Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku, a potem, nadal ucierając, po łyżce sera. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z pianą ubitą z pięciu białek, mąką ziemniaczaną i bakaliami.
Masę serową wykładamy na ostudzone ciasto. Z partii pozostałego ciasta formujemy na stolnicy wałeczki, które układamy po przekątnej na masie serowej tak, aby powstała kratka. Smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem i pieczemy około godziny w piekarniku o temperaturze 180oC.
Ciasto studzimy. W każdą kratkę wkładamy nieco konfitury z całą wisienką.
Czas przygotowania: 85 minut. Cena jednej porcji: około 1,70 zł. Wartość odżywcza 1 porcji: 380 kcal. Białko: 12 g. Tłuszcz: 26 g, Węglowodany: 47 g
Jeśli świąteczne wypieki będziemy ozdabiać lukrami, polecam takie: Czekoladowy: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady mieszamy z 4 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym. W płaskim rondlu stapiamy 3 łyżki masła, dodajemy czekoladę z cukrem i 8-10 łyżek mleka. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Ten lukier zawsze się udaje. Polecam go do serników.
Różany: 3/4 szklanki cukru pudru ucieramy z 4 łyżkami syropu różanego i odrobiną wody. To świetny lukier do mazurków.
Cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru miksujemy z 1 białkiem. Pod koniec dodajemy po łyżeczce esencji arakowej i soku z cytryny. Można nim zdobić babki.
Kawowy: Szklankę cukru pudru ucieramy z 1/4 szklanki mocnego naparu kawy, aż utworzą jednolitą masę. Ten lukier polecam np. do tortów kawowych.Źródło: Rewia