Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 22
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 477
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 965
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 234
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 22
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 477
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 965
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 234
Składniki
Żelatynę rozpuszczam z cukrem w ½ szklanki wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijam na sztywno śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej śmietany dodaje jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszam całość łyżką. Na dnie tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia dobrej jakości lub folią aluminiową układam ściśle biszkopty. Na biszkopty wlewamy masę jogurtową i odstawiam całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Na wierzchu całkowicie stężałego sernika, od którego brzegów nie została oderwana folia lub papier, układam dekoracyjnie truskawki i zalewam wystudzoną (to bardzo ważne, nie może być gorąca, ani nawet ciepła! może za to być nawet lekko stężała) galaretką. Odstawiam do lodówki.