Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia, chyba wszystkim kojarzą się z piernikami i pierniczkami. A co powiecie na pyszny sernik o smaku piernika? Ten sernik skomponowałam na ta właśnie okazje. Dla mnie święta to roznoszący się w domu zapach przypraw korzennych i pomarańczy. Bardzo Wam ten sernik polecam, jest pyszny. Nie wierzcie mi na słowo tylko sami się o tym przekonajcie i go upieczcie. Rodzina i goście Wam podziękują.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Składniki
Obie mąki przesiać do miski wraz z cukrem pudrem. Następnie dodać kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać miód i żółtko, a na koniec wkroić masło. Ciasto wyrobić na gładką masę. Tak wyrobionym ciastem wyłożyć dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica o średnicy 26 cm. Małą część ciasta zostawić na kilka pierniczków. Ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Wykrojone pierniczki upiec w tej samej temperaturze przez 10 – 15 minut.
W międzyczasie zrobić masę serową: Ser zmielić 3 razy. W misce wymieszać ser ze śmietaną, cukrem, szczypta soli i przyprawa do piernika. Całość dobrze wymieszać i ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Na koniec do masy dodać budyń i dobrze go połączyć z masa serowa. Jeśli lubicie możecie również dodać kandyzowana skórkę pomarańczy. Skórkę wcześniej oprószyć mąka.
Gotowy ser wylać na podpieczony spod piernikowy i piec 150 st. C. przez godzinę. Gotowy sernik wystudzić w piekarniku. Sernik przyozdobić pierniczkami, owocami, lub polać polewa czekoladowa. SMACZNEGO!